Kolorowy świat owoców i warzyw na talerzu każdego niejadka

“Przekroje: owoce i warzywa” to edukacyjna książka dla dzieci stworzona przez Agnieszkę Sowińską. Ta polska autorka jest z zawodu ilustratorką i projektantką, która zajmuje się także grafiką gier dla najmłodszych. Dzięki jej talentowi plastycznemu książka “Przekroje: owoce i warzywa” (https://www.taniaksiazka.pl/przekroje-owoce-i-warzywa-agnieszka-sowinska-p-1378610.html) to nie tylko mądry sposób na zachęcanie do zdobywania wiedzy, ale też prawdziwa przyjemność dla oka.

Jak uczyć najmłodszych o zdrowym odżywianiu?

Czy uczenie się o rzeczach takich, jak rola substancji odżywczych może być dla dziecka atrakcyjne? Przypominając sobie nudne lekcje biologii, trudno uwierzyć, że wapń, potas, magnez czy witamina A mogą być interesującymi bohaterami książki dla najmłodszych. Jednak dzięki pięknym ilustracjom Agnieszki Sowińskiej w książce “Przekroje: owoce i warzywa” możemy na własne oczy się przekonać, że przygody substancji odżywczych, takich jak skrobia czy likopen, mogą być fascynujące do oglądania. Pełne barw i humoru obrazki pokazują, co znajduje się we wnętrzach jadalnych części roślin. Mieszkające w nich witaminy i minerały, dzięki bujnej wyobraźni autorki, przybrały formę różnego rodzaju ludzików i stworków, które mają swoje niezwykle ważne zadania do wykonania w ludzkim organizmie, a przy tym są zabawne oraz przyjazne.

Także rodzice przy okazji czytania swoim pociechom książki “Przekroje: owoce i warzywa” przypomną sobie, dlaczego tak ważne jest byśmy wszyscy pamiętali o zasadach zdrowego odżywiania. Ta pięknie wydana pozycja może stanowić też świetną inspirację do przygotowywania kolorowych posiłków nawet dla największych niejadków.

Edukacja dzieci przez zabawę

Książka “Przekroje: owoce i warzywa” autorstwa Agnieszki Sowińskiej pomaga zrozumieć podstawowe procesy zachodzące w roślinach. Ta wiedza nie tylko przyda się podczas lekcji biologii, ale także pomoże w dokonywaniu świadomego wyboru, w jaki sposób chcemy się odżywiać. Owoce i warzywa trzeba podawać dzieciom od najwcześniejszych lat, wtedy zmniejszy się ryzyko wystąpienia u nich alergii pokarmowych i łatwiej im będzie o zdrowe nawyki żywieniowe w dorosłym życiu. Ważne jest by nie przerażać najmłodszych ogromem wiedzy, tylko podawać im informacje w przyjemnej dla nich formie. Książka Agnieszki Sowińskiej doskonale się w tej roli sprawdzi. Być może nie wyręczy nas w zaszczepianiu pozytywnych nawyków u naszych dzieci, ale pomoże zachęcić je do tego pełnego kolorów i smaków jedzenia jakim są owoce i warzywa.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com